Najbizarnije smrti u rocku: ubile ih bale sjena, trešnja i pomahnitali obožavatelj u publici

Tekst: Luka Vuletić

Nova 2016. godina krenula je jednako loše gdje je prethodno stala, odlascima velikih rock zvijezda. Nakon smrti Lemmyja krajem prosinca, ove godine šokirao nas je odlazak velikog Davida Bowieja, a nakon njega preminuo je Glenn Frey iz Eaglesa te Jimmy Bain.

Smrt potonjeg 24. siječnja privukla je veliku pažnju jer, iako još nema službenu potvrde, mnogi pišu da je bivši basist kultnih hard’n’heavy bendova Rainbow i Dio, preminuo od posljedica ozljeda, koje je zadobio nakon što ga je za vrijeme godišnjeg odmora napao medvjed u šumi. Povodom ovog tragičnog događaja donosimo vam listu najbizarnijih smrti u rock svijetu, kojih nimalo nije nedostajalo kroz desetljeća.

Ubila ga električna gitara

Keith Relf proslavio se kao frontmen kultnih britanskih bluesera The Yardbirds, a ovaj pjevač i usnoharmonikaš neslavno skončao 14. svibnja 1976. u vlastitom domu od strujnog udara zbog nepravilnog uzemljenja njegove električne gitare.

dc20862e9df32826c622f7f99d9928dd

Gušenje zbog trešnje

Stephen Ross Porter ‘Took’ karijeru je ostvario svirajući s Marcom Bolanom u T-Rexu, a nakon što je krenuo u solo vode, počela je jačati i njegova ovisnost o drogama.  No one ga nisu koštale života iako su njegova djevojka i on večer prije uzele poveće količine morfija i halucinogena, Took je 27. listopada 1980. umro od posljedica gušenja trešnjom iz koktela.

Jedina gošća na albumu Led Zeppelina preminula nakon pada po stepenicama

Sandy Denny izdala je nekoliko hvaljenih folk albuma s u hipi eri s Fairport Convention, a mnogi je znaju po njezinom vokalnom doprinosu u pjesmi ‘The Battle of Evermore’ što je bilo jedino gostovanje na nekoj od pjesama Led Zeppelina.

Denny je preminula 21. travnja 1978. godine, nekoliko tjedana nakon pada po stepenicama na beton od posljedica traume na mozgu.

sandy-denny-4e917478f054d

Mislio je da pištolj nije napunjen pa se slučajno ubio

Terry Kath 60-ih godina osnovao je jazz-rock sastav Chicago proslaviši se svojim instrumentalizmom svirajući gitaru, banjo bas i bubnjeve. Kath je također imao problema s alkoholom i drogom, a njegov završetak bio je krajnje tragičan.

Na jednoj zabavi kolege iz benda, Kath se poigravao pištoljima pa je tako na glavu prislonio nenapunjeni .38 revolver da bi isto učinio s poluatomatskim 9mm pištoljem, koji je, nažalost, bio pun. Umro je na licu mjesta 23. siječnja 1978. godine.

Ubila ga bala sjena na cesti

Mike Edwards proveo je tri godine sviraju za prog-rock band Electric Light Orchestra (ELO) nakon čega se okrenuo duhovnosti promijenivši ime u Deva Pramada te je živio u komunama diljem svijeta.

Blizu svojeg doma u Devonu u Engleskoj, Edwards je poginuo 3. rujna 2010. kad se pola tone teška bala sjena sjurila nizbrdo prema njegovom kombiju.

Punk legendu usmrtio taksi dok je prelazio cestu

Stiv Bators stekao je svoju reputaciju na njujorškoj punk sceni nastupajući u bendu The Dead Boys. Ovaj pjevač i gitarist također je imao zlu sreću kad je 3. lipnja 1990. na njega naletio taksi dok je prelazio cestu u Parizu.

Nakon što je hospitaliziran Bators nije napustio bolnicu prije nego što je napravio nalaze tvrdeći da je s njim sve u redu, da bi iste večeri preminuo u snu. Njegova djevojka tad je rekla da je dio pepela posipala po grobu Jima Morrisona, dok je ostatak pošmrkala kako bi ostala blizu njega.

stiv_face

Htio izaći iz zaglavljenog lifta pa propao u ponor

Jerry Fuchs svirao je u mnogim bendovima poput !!!, Turing Machine, LCD Soundsystem i Juan MacLean, a život mu je tragično završio sa 34 godine.

Naime, u bizarnom događaju, Fuchs se našao zaglavljenim u liftu u Brooklynu u studenom 2009. U pokušaju da preskoči na sigurno tlo, propao je u rupu s petog kata. On je bio već drugi bubnjar !!! koji je smrtno stradao nakon što je Mikel Gius poginuo u biciklističkoj nesreći.

Frontmena Manic Street Preachersa nikad nisu našli

Richey Edwards, pjevač Manic Street Preachersa napustio je hotel u Londonu 1. veljače 1995. godine i otad mu se gubi svaki trag. Uzeo je veću količinu novca, obnovio putovnicu, a auto mu je viđen kod Severn mosta, s koji je često bio poprište samoubojstava.

Otad navodno je viđen u hipi komuni u indijskoj Goi te na Kanarskim Otocima, a nakon potrage od 13 godina, obitelj ga je 2008. proglasila mrtvim. Bend je nastavio s radom.

Pjevačicu najljepše božićne pjesme usmrtio gliser

Kirsty MacColl pjevala je prateće vokale na albumima Big Countryja, Smithsa, Talking Headsa, a većina ju pamti po prekrasnoj božićnoj pjesmi ‘Fairytale of New York’ s Poguesima.

No ništa nije bilo prekrasno 18. prosinca 2000. godine u meksičkom ljetovalištu Conzumelu u kojem je MacColl odmarala sa svojom djecom i suprugom. Dok su Kirsty i obitelj ronili, gliser je krenuo juriti prema njezinom sinu, kojeg je uspjela odgurnuti, ali nije uspjela spasiti sebe. Preminula je na mjestu, a cijela priča je još tragičnija s obzirom da se krivac uspio izvući od trogodišnjeg zatvora plativši lokalnom sudu kaznu od 90 dolara!

maxresdefault

Tragični zaron u rijeku hvaljenog mladog kantautora 90-ih

Jeff Buckley svojim folkom i soulom obećavao je velike stvari te je trebao biti nova rock zvijezda 90-ih nakon jedinog izdanog albuma Grace 1994.

Njegov život tragično je ugašen 29. svibnja 1997. kad je otišao roniti obučen u rukavcu rijeke Misssissippi u Memphisu. Buckley nije izronio, a njegovo tijelo nađeno je nakon tjedan dana. Njegova smrt i dalje je ostala neriješen misterij.

Novi gitarski junak htio prestrašiti Ozzyja, ali avionska šala završila je tragedijom

Rhandy Rhoads u osvitu 80-ih započeo je blistavu karijeru te je ujedno uskrsnuo i onu Ozzyja Osbournea, koji je koju godinu prije zbog problema s drogom izbačen iz Black Sabbatha.

Dvojac je našao kemiju sjajnim heavy metal izdanjima Blizzard Of Ozz i Diary Of A Madman, ali njihova sreća trajalo je vrlo kratko.

1982. godine gitarist Rhoads je s vozačem tour busa htio prestrašiti Ozzyja i ostatak benda tako što su se s avionom htjeli spustiti tik iznad krova busa, ali uspjeli su ga zakačiti te su izgubili kontrolu te su se srušili uz cestu i na mjestu poginuli. Rhoads je u tom trenutku imao samo 25 godina.

Randy

Marvina Gayea ubio vlastiti otac

Soul prvak i zvijezda Motowna Marvin Gaye imao je blistavu pjevačku karijeru, ali i puno osobnih problema, što s drogom i paranojama, što s vlastitom obitelji.

Sa 44 godine vratio se živjeti s roditeljima, a jedne večeri ušao je u žestoku raspravu sa svojim ocem, koji je izvukao pištolj (kojeg je dobio od sina na poklon) i upucao Marvina Gayea ravno u srce i ubio ga.

marvin-gaye

Posljednji heavy metal junak ubijen na pozornici

Darrell Lance Abbott poznatiji kao Dimebag Darrell smatra se jednim od najboljih gitarista u povijesti heavy metala, a tu reputaciju je zaslužio svojim radom o groove metal bendu Pantera.

Nakon što se ovaj bend iz Dallasa raspao 2003. zbog razmirica s Philom Anselmom, Dimebag Darrell osnovao je s bratom Vinnijem (bubnjarom Pantere) Damageplan.

Na nastupu u Columbusu u Ohiju Dimebaga je upucao bivši marinac Nathan Gale usred koncerta ubivši ga s tri metka u glavu. Ispucavši ukupno 15 metaka Gale je usmrtio još troje ljudi ranivši njih još sedam. Dimebagov ubojica nije se uspio izvući te ga je policajac ubio sa sporedne strane pozornice ispalivši u njega osam metaka.

Teorije su kružile da je Gale bio nezadovoljan raspadom Pantere, dok druga verzija kaže da je Dimebag ukrao jednu njegovu pjesmu, koju je napisao.

Leave a comment