Loš, zao, lud, jao! Kawasaki i dalje ne popušta gas

Kawasaki 3P očito je odlučio u pravilnim razmacima izdavati albume, a do svakog sljedećeg čini se kao cijela vječnost. Tako nakon šest godina i Porinom nagrađenog ‘Idu Bugari’, kojemu je šest godina prije prethodio istoimeni debi, izašao je ‘Goli zbog pasa’, treće izdanje u 20 i kusur godina.

No ostvarenja ovog (auto)destruktivnog i istovremeno iznimno originalnog i plodonosnog zagrebačkog benda, isplatilo se čekati. Zašto? Jer deveteročlana vesela ekipa jednostavno ne može zajebati.


Tako i na ovom ostvarenju od 13 pjesama čeka nas pravo adrenalinsko ludilo u kombinaciji punka, ska, funka, hard rocka, šansona i sve ostalog što zaigranim mozgovima Tomfe, Demirela, Pavlice i ostalih padne napamet.

Filozofija je i dalje ta… da filozofije nema. Tekstovi su i dalje na pravu jednostavni, besmisleni, ali zapravo iznimno smisleni pored kojih svi oni autori, koji sa svojom ‘dubokom’ lirikom žele sebe prikazati kao umjetnika, ispadaju pretenciozni.

Dakako, toga nema kod Kawasakija, koji od prve pjesme ‘Veliki dispečer’ do posljednje ‘Sjekirom u glavu’, ne staje na kočnicu. Usporedimo li ovaj album s ‘Bugarima’, na njemu nema toliko upečatljivih hitova poput ‘Ni da ni ne’, ‘Puta madre’ i ‘Mupov-ska’, ali je zato puno uravnoteženiji kvalitetom.

Tako će svatko naći neku svoju omiljenu pjesmu, a po meni, definitivno se izdvajaju izbačeni singlovi o ‘3Problema’ te ‘Loš, zao’, dok je publika već naučila o stvari bez dobrog teksta ‘Jebotext’ i ‘Sjekirom u glavu’.

Sjajna stvar je što nema loše stvari na albumu pa tako svaka pjesma ima svoj prepoznatljiv stil uz sugestivne tekstove, koje će svatko prepoznati.


Svoju ljubav prema, hm, svačemu, prikazali su u ‘Velikom dispečeru’ i ‘Dr. Albertu’, dok Tomfin smisao za humor odlično dolazi do izražaja u ‘Pusici’, ‘Kristin’ je sigurno najpankerskija stvar, ali ono što najbolje pokazuje njihovu razigranost je pjesma ‘Šatro’ na kojoj Pavlica baca (ne)povezani tekst na slobodnom francuskom.

Pjevanja kao takvog, nema, Tomfa i dalje ispaljuje tekstove poput parola, ostavština, koju nam je Koja dao s Disciplinom kičme, no Kawasaki 3P je pokazao da i dalje fura svoj stil, spiku i ludilo, kojeg sigurno neće nedostajati na predstojećim koncertima, počevši od onog na prvi dan proljeća u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Što su stariji, to su luđi i ne pokazuju znakove zaustavljanja.

Novi album možete poslušati na njihovom službenom YouTube kanalu.

Luka Vuletić

Leave a comment